زینک آند
زینک آند برای حفاظت از خوردگی
زینک آند در بدنه ی مشتریان خصوصا کشتی داران در ایران معروف است که همان آند فداشونده روی ، آند فناشونده روی ، یا زینک آند است که در زمره آندهای فداشونده سیستم حفاظت کاتدیک دسته بندی میگردد.
سیستم های حفاظت کاتدی ، یکی از روش های جلوگیری از خوردگی میباشد که دو نوع دارد . یکی سیستم های آندفداشونده و دیگری سیستم های تزریق جریان . در همین خصوص زینک آند جزء سیستم حفاظت کاتدیک به روش آند های فداشونده محسوب میشود .
عملکرد آند فداشونده یا آند گالوانیک به این شرح است که وقتی آند را به کاتد متصل میکنیم و در یک الکترولیت قرار میدهیم ، آند فداشونده خورده شده و به همین ترتیب از خوردگی کاتد جلوگیری میکند در بیانی دیگر آند فدا میشود تا کاتد حفاظت گردد. در صورت اینکه نیاز به تعریف های تخصصی و محاسبات این سیستم دارید میتوانید به بخش مربوط به انواع سیستم های حفاظت کاتدیک مراجعه نمایید .
انواع آندهای فداشونده
آندهای فداشونده روی یا زینک آند
آند فداشونده منیزیم
آند فداشونده آلومینیوم ، ایندیم ، روی
انواع زینک آند از نظر آلیاژ
این محصول دارای دو نوع آلیاژ دریایی (Type 1) برای بکارگیری در آب دریا و آلیاژ استاندارد (Type 2) جهت حفاظت سازه های شناور در آب شیرین و یا سازه های مدفون در خاک، در بخش حفاظت کاتدی می باشد. تشکیل لایه هیدروکسید در آبهای شیرین بر روی سطح آند باعث مسدود شدن جریان می شود، به همین دلیل استفاده از آن برای بکارگیری در آب شور توصیه می شود.
بنابراین برای سازه های دریایی مانند کشتی ها، مخازن، استوانه ها و پره ها بیشترین کاربرد را دارد. همچنین از آند روی برای محافظت از لوله کشی ها و مخازن زیر زمینی یا برای جلوگیری از خوردگی سازه های اسکله ها و بنادر نیز از آند روی یا زینک آند استفاده می شود.
استانداردهای مورد استفاده در ساخت آندهای روی عبارتند از ASTM-B 418،BS 7361 ، DNV-RP-B401، IPS-M-TP-750.
مزایای زینک آند ( آند روی )??
• عدم نیاز به منبع خارجی
• نصب آسان
• ولتاژ پایین
• هزینه های پایین جهت نگهداری
معایب:
• عدم کارایی در محیط های با مقاومت بالا و دمای بالای 40 درجه
• محدودیت ظرفیت الکتروشیمیایی
• وزن بالا
• تداخل بالقوه با جریان آب
آندهای روی بسته به نوع و کاربرد آن با استفاده از روشهای مختلفی از جمله جوش، پیچ و مهره و اتصال کابل به سازه متصل میشوند.
کاربرد زینک آند
آند فداشونده روی یکی از آندهای سیستم های حفاظت کاتدی می باشد که بیشترین کاربرد آن در حفاظت از بدنه کشتی ( قسمت آبخور کشتی )، مخازن نگهدارنده نفت در قسمت پایینی که در مجاورت آب شور می باشد ، مخازن نگهدارنده آب شور ، اسکله ها و بنادر در قسمت پایل های موجود در آب ، کاربرد دارد.
لازم به ذکر است در برخی از استانداردها اشاره گردیده که در دمای بالای الکترولیت (بالای 40 درجه ) زینک آند کاربرد ندارد چرا که کارایی آند معکوس شده و به کاتد تبدیل میگردد لذا در این موارد از آندهای فداشونده منیزیم استفاده میگردد. و معمولا برای لوله های ثابت زیر دریایی و اسکله های فراساحلی ثابت نیز از آندهای فداشونده آلومینیوم ایندیم روی استفاده میگردد.
جهت بررسی تکمیلی در خصوص زینک آند و سفارش محصول به وب سایت دانش آریا مراجعه فرمایید